0

Klik op het winkelmandje

Eenvoudig je wifi connectie verbeteren

Door Lieven Meys 25 oktober, 2019

Eenvoudig je wifi connectie verbeteren van je gsm, tablet,…

Het is misschien moeilijk te geloven...

...maar de manier waarop je een draagbaar toestel (vb gsm) vasthoudt, kan van groot belang zijn voor de connectiviteit.

Hoe komt dit?

  • Enerzijds door met je hand,... de antenne af te dekken waardoor er demping veroorzaakt wordt.
      → Tenslotte: hoe meer objecten je signaal tegenkomt, hoe zwakker het signaal wordt.
  • Anderzijds door het toestel in een verkeerde oriëntatie vast te houden.
      → Door het toestel fysiek te draaien, verandert de positie van zijn antenne en daarmee ook de manier waarop signalen ontvangen/verzonden worden.

Het voorkomen van demping en het draaien van je toestel kan misschien wel de oplossing zijn. 


Demping hebben we reeds besproken in de eerste blog.
Wil je echter meer weten over de technische werking rond het draaien van het toestel, dan begint nu het leuke gedeelte :-). 

1. De techniek achter het "fenomeen"

Om dit beter uit te leggen, bekijken we de technische details van Ubiquiti UniFi AP’s (= access points). Door het toestel fysiek te draaien, zal je de positie van zijn antenne veranderen en daarmee ook de manier waarop signalen ontvangen/verzonden worden. Anders gezegd: de polariteit wijzigt door de oriëntatie te veranderen. 

 

  UAP-AC-LR UAP-AC-PRO UAP-AC-HD UAP-AC-M UAP-AC-M-PRO
Polariteit
(+ aantal fysische antenne)
Tri-Polarity
(1 antenne)
Tri-Polarity
(3 antennes)
Dual-Polarity
(2+2 antennes)
Aanpasbaar
(2 antennes)
Niet beschikbaar


Vermits het draaien van bijvoorbeeld een gsm invloed heeft op zijn antenne, dienen we te begrijpen hoe de antennes van deze AP's hun energie uitstralen. Net zoals de meeste andere indoor access points beschikken ook deze toestellen over omnidirectionele lineaire antennes.

 

uitstraling van een antenne in de praktijk

 

Wat zijn omnidirectionele lineaire antennes?

Bij omnidirectionele antennes wordt de uitgezonden energie in alle richtingen gestraald. Vergelijk het met de straling van een lamp of de rimpels op het wateroppervlak wanneer je er een steen in werpt. De uitstraling van een omnidirectionele antenne lijkt een beetje op een “donut” (zie figuur hieronder). Het patroon zal in de praktijk wel wat grilliger van vorm zijn (zie figuur hierboven).

De uitstraling van een omnidirectionele antenne

Hierdoor zal dit type antenne doorgaans vooral in de breedte (= aan de zijkant) haar energie afgeven. De energie die in een bepaalde richting gaat, wordt de gain (= versterking) van de antenne genoemd en wordt uitgedrukt in dBi (= decibel van deze specifieke antenne vergeleken met een isotrope straler, een zuiver denkbeeldige antenne met een zendpatroon van een perfecte bol).

De energie die in een bepaalde richting gaat wordt de gain (versterking) van de antenne genoemd

Het lineaire gedeelte bepaalt dat de voortplanting van de radiogolven in één vlak (bijvoorbeeld horizontaal) plaatsvindt.


De voortplanting van de radiogolven en de polariteit

Ook al straalt de energie bij een omnidirectionele antenne in alle richtingen, toch is de richting van het signaal (= voortplanting van de radiogolven) ook afhankelijk van de oriëntatie van de antenne. Als je gsm een verticale antenne heeft, dan zal deze een verticale polarisatie hebben en verwacht die horizontaal zijn signalen te kunnen ontvangen.



Polarisatie: de manier waarop signalen gaan ontvangen worden

Door de oriëntatie van bijvoorbeeld je gsm te veranderen, verandert de polariteit van de antenne, waardoor je signaal wordt beïnvloed. Indien je AP beschikt over 1 antenne met horizontale polariteit en de antenne van je gsm heeft een verticale polariteit, dan is het mogelijk dat je geen verbinding hebt. We mogen echter niet vergeten dat radiogolven telkens onderhevig zijn aan omgevingsfactoren (zoals bijvoorbeeld reflectie, zie blog 1) waardoor ze zich anders gedragen. Dankzij de omgevingsfactoren, heb je binnen toch nog kans op connectiviteit, ook al heb je een andere polarisatie dan je AP.

Een aantal polarisaties die je kan tegenkomen in de documentatie zijn de volgende:

 

Single polarity
Wanneer je bij Ubiquiti AP’s “single polarity” ziet staan, wil dit niet zeggen dat dit een slechte AP is. Ubiquiti heeft er in de UniFi reeks voor gezorgd dat ze verschillende antennes in de AP stoppen, telkens met een andere oriëntatie zodanig dat je een zo goed mogelijke connectiviteit hebt.

Dual-polarity
Dual-polarity antennes zijn antennes waar een horizontale en verticale polarisatie gecombineerd worden. De UAP-AC-HD beschikt over dual-polarity en heeft twee fysieke antennes voor 2.4 GHz en twee fysieke antennes voor de 5 GHz. 

Tri-polarity
De UAP-AC-LR bijvoorbeeld maakt gebruik van een tri-polarity antenne en heeft slechts 1 fysieke antenne, hoe kan dat?
Ubiquiti heeft meerdere lineaire antennes gecombineerd tot 1, waarbij elke antenne in een bepaalde richting georiënteerd is (horizontaal, verticaal en onder een hoek van 45°).

Ook bij de UAP-AC-M (Mesh) kan je de antennes o.a. onder een hoek van 45 graden brengen:

Bij de UAP-AC-M (Mesh) kan je de antennes onder een hoek van 45 graden brengen

Bij deze Mesh toestellen ben je dus in staat om de polariteit zelf aan te passen door de antennes in een andere richting te plaatsen. In de afbeelding hieronder kan je een andere veelgebruikte mogelijke “configuratie” terugvinden.

Ook andere antenne configuraties zijn bij de unifi mesh mogelijk


2. Conclusie

Het draaien van je draagbaar toestel kan je connectie verbeteren. Door de oriëntatie van het toestel te wijzigen zal je onder meer de antenne zijn polariteit veranderen en dus je signaal beïnvloeden. Uiteindelijk zullen zowel de richting, de gain als de polariteit van de antenne ervoor zorgen dat radiogolven van de verzender naar de ontvanger gaan en omgekeerd.

 

Tip

  • Koop een kwalitatief access point
  • Hou rekening met demping
  • Ken je toestel

 

Lieven Meys
Lieven Meys


Heb je een vraag of mening? Laat van je horen.

Reacties moeten eerst goedgekeurd worden alvorens deze zichtbaar worden.